Esther Klausens havrekjeks

Esther Klausen var gift med Trygve Klausen, en av eierne og grunnleggerne av Kings Bay Kull Compani AS. Ekteparet bodde i Kings Bay (Ny-Ålesund) på Svalbard, og de traff Roald Amundsen i 1925 da han ankom Kings Bay under forberedelsene til ekspedisjonen med N 24 og N 25.

Før avgang bakte Esther Klausen havrekjeks som Amundsen og mannskapet fikk med på ekspedisjonen. Kjeksene var ifølge Amundsen “en deilig vare” og kom godt med da ekspedisjonen endte i isen nær 88 grader nord.

Oppskrift:

500 gr havregryn
500 gr smør
100 gr sukker
6 toppede store teskjeer bakepulver
5 dl kald melk
500 gr hvetemel

Smelt smør og sukker, bland i melken, hell over grynene og la det stå natten over. Bland i bakepulver med mel. Kjevl ut og form kjeksen, men pass på at de ikke blir for tynne. Stekes på svak varme.