Esther Klausens havrekjeks
Esther Klausen var gift med Trygve Klausen, en av eierne og grunnleggerne av Kings Bay Kull Compani AS. Ekteparet bodde i Kings Bay (Ny-Ålesund) på Svalbard. Trygve Klausen døde i 1924, men Esther Klausens havrekjeks ble værende i Kings Bay (Ny-Ålesund).
Før avgang fikk Amundsen og mannskapet med seg en boks av Klausen havrekjeks. Kjeksene var ifølge Amundsen «en deilig vare» og kom godt med da ekspedisjonen endte i isen nær 88 grader nord.
Oppskrift:
500 gr havregryn
500 gr smør
100 gr sukker
6 toppede store teskjeer bakepulver
5 dl kald melk
500 gr hvetemel
Smelt smør og sukker, bland i melken, hell over grynene og la det stå natten over. Bland i bakepulver med mel. Kjevl ut og form kjeksen, men pass på at de ikke blir for tynne. Stekes på svak varme.
I årene etterpå holdt Esther Klausen flere foredrag om mat og ernæring, der «Roald Amundsens polkjeks» ble servert.📜