Spisestue

Spisestuen ligger mellom stuen og kjøkkenet og har gjennomgått forandringer etter at Amundsen forsvant i 1928. Både teppet og tapetet er lagt på i senere tid, men det originale finnes ennå under.

I spisestuen står ennå en del sølvtøy, blant annet det Elizabeth «Bess» Magids, Roald Amundsens siste kjæreste, fikk etter hun kom fra Alaska til Uranienborg sommeren 1928.

I skatollet står det også karafler og en plett med syltetøyoppsats som kommer fra Amundsens barndomshjem, og i skuffene ligger det flere blondeduker med ukjent opphav.

I dag står et sett med Amundsens servise utstilt i spisestuen. Resten av serviset er i privat eie, men dette settet ble satt frem da huset ble museum i 1934. Både tallerkener og kopper har bokstavene RA skrevet i gullskrift.

I følge Amundsens gode venn, Lincoln Ellsworth, bestod den øverste delen av spisebordet til Amundsen «av den lange marmorplaten han hadde brukt nordpå, da han tok de observasjoner som gjorde det mulig å bestemme hvor den magnetiske nordpol lå. En av folkene på Gjøa hadde i denne platen skåret ut et kart over de arktiske områder og navnene på alle ombord».📜 Amundsen ga senere platen til Ellsworth, i dag er den en del av samlingen ved Frammuseet i Oslo.

Døren leder inn til kjøkkenet og åpningen med de røde gardinene inn til stuen.

Spisestuen i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom