Stuen er full av ulike historier fra Amundsens liv. I taket henger en modell av Dornier Wal flybåten som Amundsen fikk av Dornier-fabrikken før ekspedisjonen i 1925. Ved ovnen står en stein Amundsen plukket med seg fra Bettytoppen i Antarktis, og på veggene henger malerier og bilder fra både ekspedisjoner og privatliv.
Lenestolene og sofaen kommer fra Amundsens barndomshjem. Det samme gjør den store klokken og pianoet. Det vites ikke hvilke av notene på pianoet Amundsen foretrakk, men enkelte kilder hevder at han både kunne og likte å spille når han var hjemme. Pianoet var også om bord på polarskipet Fram under ekspedisjonen til Antarktis i 1910.
Det har vært gjort flere forandringer i dette rommet gjennom årene, både tapet og ovn har vært skiftet ut siden Amundsen flyttet inn i 1908.
Roald Amundsen i lenestolen i 1909. Både tapet og ovn er senere byttet ut. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket.
Amundsen foran ovnen i 1909. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket.
Amundsen poserer i stuen for fotograf Wilse i 1909. Foto: Anders Beer Wilse, Nasjonalbiblioteket.
I 1925 var det installert en lavere ovn og stolene hadde fått et midlertidig trekk over seg. Foto: Middagsavisen 4.7.1925.
Slik så stuen ut i 1934 da den åpnet for besøkende. Bildet på veggen til venstre ble senere flyttet til den blå stuen. Trekket til stolene finnes ennå, men brukes ikke mer. Foto: Henriksen & Steen, Nasjonalbiblioteket
I 1934 lå et flagg over klokken under speilet, dette var trolig et av flaggene Amundsen bar på alle sine ekspedisjoner. I dag finnes bare et slikt flagg igjen i huset og det henger på arbeidsværelset. Foto: Henriksen & Steen, Nasjonalbiblioteket
Slik så stuen ut i 1935 da Uranienborg offisielt åpnet som museum. Foto: Norsk Folkemuseum
Den høye ovnen som står i stuen i dag, ble installert en gang før 1935. Foto: Norsk Folkemuseum
Stuen i utvidet virkelighet (AR)
Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen
Relaterte ressurser
Flere rom