Uranienborg

Roald Amundsen kjøpte Uranienborg i 1908, men huset og eiendommen har en lang historie.

Selve huset ble bygget rundt 1865 og er oppført i sveitserstil. Opprinnelig tilhørte eiendommen gården Bålerud, og gikk under navnet Rødsten.
Les mer om Uranienborgs historie📜

Etter Roald Amundsen kjøpte eiendommen i mai 1908, begynte han straks en omfattende modernisering. I samarbeid med den lokale arkitekten Fridtjov Grann-Meyer og snekkerbrødrene Jørgen, Hans og Harald Stubberud ble alle gulv og tak byttet ut. Nye vinduer og dører installert og badet oppgradert. Saltvannspumpe ble montert, slik at saltvann kunne trykkpumpes inn på badeværelset for Amundsens morgenbad. I tillegg ble området rundt huset planert og roser plantet i hagen.

I det opprinnelige bryggerhuset ved siden av hovedhuset flyttet Amundsens tidligere barnepike Betty inn, huset ble senere omtalt som Bettys hus.

Etter hjemkomsten fra Fram-ekspedisjonen i 1912 ble Jørgen Stubberud engasjert til å gjøre ytterligere modernisering av Uranienborg. Han utvidet den blå stuen til fordel for det åpne bislaget på østfasaden og flyttet inngangspartiet, samt monterte en vegg mellom soverommet og omkledningsværelset.

Uranienborg i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Utforsk Uranienborg innvendig