Badeværelse

Badeværelset har både nisser på veggen, badekar, bidet og egen ringeklokke. Rommet har inngang fra omkledningsværelset i andre etasje.

De broderte nissene er identiske med de som hang i salongen om bord på Fram under ekspedisjonen til Antarktis i 1910, men hvor Amundsen har fått de fra vet vi ikke. Kurven i hjørnet er i dag tom, men flasken med furunålsbademiddel over toalettet er halvfull.

Det finnes ikke mange kilder som beskriver badeværelset, men i brev fra 1914 skriver Roald Amundsen til sin bror Leon Amundsen at han ønsker at det blir installert en ny vask og kran med både kaldt- og varmtvann. Jørgen Stubberud og hans brødre fikk oppdraget med å oppgradere og modernisere Uranienborg og blant annet ble en saltvannspumpe montert, slik at saltvann kunne trykkpumpes inn på badeværelset til Amundsens morgenbad.

Over badekaret finnes en av husets ringeklokker som var koblet til en sentral nede på kjøkkenet. Den som badet kunne dermed med et enkelt trykk tilkalle seg oppmerksomhet.

Nissene som i dag henger på badeværelset er her avbildet hengende i salongen om bord på Fram før avgang i 1910. Foto: Follo museum/ MiA.

Badeværelset i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Flere rom