Blå stue

Den blå stuen var et av rommene Jørgen Stubberud bygget om for Amundsen etter Fram-ekspedisjonen. Her finnes gjenstander fra flere ekspedisjoner og en av de mest unike blondedukene i polarhistorien.

Opprinnelig var denne stuen mindre, men etter hjemkomsten fra Antarktis i 1912 fikk Jørgen Stubberud jobben med å utvide rommet 3 meter østover og endre inngangspartiet. I dag henger ennå Amundsens tapet på veggen og det originale teppet ligger på gulvet.

Gjenstandene som står her forteller historier om flere sentrale personer i Amundsens liv. Portrettene av Kong Haakon, Dronning Maud og Kronprins Olav ble gitt til Amundsen før Fram-ekspedisjonen i 1910, og han brakte dem med seg både på Fram, Maud-ekspedisjonen (1918-1925) og Norge– ekspedisjonen (1926). Portrettet av Amundsen på veggen er av ukjent opprinnelse. Det lille fotografiet av Nicodemus, hunden Amundsen ble kjent med under Gjøa– ekspedisjonen (1903-1906), henger på høyre side av inngang til stuen.

Over sofaen henger en reproduksjon av John Charles Dollmans maleri fra 1913, som viser den britiske polfarer Lawrence Oates. Under motivet er skrevet «he walked willingly to his death in a blizzard, to try and save his comrades, beset by hardships». Oates var en del av den britiske ekspedisjonen, ledet av Robert Falcon Scott, som nådde Sydpolen i januar 1912, bare for å oppdage at Amundsen og nordmennene hadde vært der før dem. På tilbakeveien omkom alle sammen. Ifølge Scotts dagbok døde Oates 16. mars 1912. Til de andre i teltet skal han sagt: «I am just going outside and may be some time.» Så forlot han teltet og gikk ut i stormen, for aldri å bli sett igjen.

Den blå stuen i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom