1928 Latham-ekspedisjonen
Vrakrester – Flottør, funnet 31. august 1928
31. august 1928 oppdaget mannskapet på fiskeskuten Brodd en ødelagt flottør i vannet ved Torsvåg fyr i Karlsøy kommune. Flottøren ble fraktet inn til Tromsø, der den ble undersøkt av offiserer fra skipet Michael Sars og det franske transportskipet Durance, samt den franske konsul. De mente alle at dette kunne være en flottør fra Latham 47.02. I Tromsø ble flottøren lastet over på Durance, som fraktet den videre til Bergen, der den identifisert av de samme personene som hadde reparert den under oppholdet i Bergen 17. juni 1928.


Flottøren ble målt og beregnet til:
Lengde: 2,32 meter
Største bredde: 56 centimeter
Største høyde: 58 centimeter
Fargen ble beskrevet som blågrå.

Basert på disse målene ble det gjort sammenligninger med en av Lathams søstermaskiner ved fabrikken i Caudebec-en-Caux, som kunne bekrefte at det var en identisk flottør. Det ble også oppdaget at det ene staget hadde blitt forsøkt reparert med en trebit og at det foran på venstre side var en stor flenge, omtrent 20 centimeter lang.
Funnet av flottøren førte til teorier om at Latham hadde styrtet enten i sjøen eller i isen, enkelte franske aviser mente også at mannskapet på Latham hadde brukt flottøren som en «flaskepost» og ønsket at den skulle undersøkes innvendig for eventuelle meldinger, men nærmere undersøkelser fant ingenting som kunne støtte opp om dette.
Etter oppholdet i Bergen ble flottøren fraktet til Frankrike og Paris. Der ble den undersøkt av personer fra det franske marineministeriet.


Etter undersøkelsene i 1928 ble flottøren værende i Frankrike, og den tilhører i dag Musée de l’air et de l’espace (Det franske fly- og romfartsmuseum). Flottøren er i dag utstilt sammen med den ene bensintanken ved Le musée de l’hydraviation de Biscarrosse (Flymuseet i Biscarrosse, Frankrike).
