Barnerom

I årene 1922–1924 bodde de to jentene Camilla og Nita hjemme hos Amundsen og dette var deres rom. Vi vet ikke nøyaktig hva rommet har vært brukt til i årene før og etter, men at det har vært brukt til både gjesterom og lagerrom er tenkelig.

Medisinkisten i hjørnet skaffet Amundsen seg i forkant av den planlagte ekspedisjonen over Polhavet, men denne ferden ble flere år forsinket og kisten ble aldri tatt i bruk. Derfor er den ennå inntak og full av medisinsk utstyr.

På veggen henger en veggløper fra Japan som Amundsen fikk under sin foredragsreise i 1927 og innerst i rommet står en tilsvarende kurvstol som de som ble brukt om bord på Fram og Maud.

Fra rommet er det dør til et kott samt trappehallen.

Barnerommet i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom

Uranienborg

Roald Amundsen kjøpte Uranienborg i 1908, men huset og eiendommen har en lang historie.

Selve huset ble bygget rundt 1865 og er oppført i sveitserstil. Opprinnelig tilhørte eiendommen gården Bålerud, og gikk under navnet Rødsten.
Les mer om Uranienborgs historie📜

Etter Roald Amundsen kjøpte eiendommen i mai 1908, begynte han straks en omfattende modernisering. I samarbeid med den lokale arkitekten Fridtjov Grann-Meyer og snekkerbrødrene Jørgen, Hans og Harald Stubberud ble alle gulv og tak byttet ut. Nye vinduer og dører installert og badet oppgradert. Saltvannspumpe ble montert, slik at saltvann kunne trykkpumpes inn på badeværelset for Amundsens morgenbad. I tillegg ble området rundt huset planert og roser plantet i hagen.

I det opprinnelige bryggerhuset ved siden av hovedhuset flyttet Amundsens tidligere barnepike Betty inn, huset ble senere omtalt som Bettys hus.

Etter hjemkomsten fra Fram-ekspedisjonen i 1912 ble Jørgen Stubberud engasjert til å gjøre ytterligere modernisering av Uranienborg. Han utvidet den blå stuen til fordel for det åpne bislaget på østfasaden og flyttet inngangspartiet, samt monterte en vegg mellom soverommet og omkledningsværelset.

Uranienborg i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Utforsk Uranienborg innvendig

Kott

Her ligger det messing og kobber-gjenstander laget om bord på Maud og en mengde av Amundsens brev og fotografier er også blitt funnet her inne.

I tillegg finner du kompasset Amundsen brukte under sledeferden mot Sydpolen i 1911 og teodolitten som ble anvendt på Maud-ekspedisjonen samt en peileskive som vi ikke vet hvor og når ble brukt.

Døren leder ut til barnerommet.

Kottet i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom

Badeværelse

Badeværelset har både nisser på veggen, badekar, bidet og egen ringeklokke. Rommet har inngang fra omkledningsværelset i andre etasje.

De broderte nissene er identiske med de som hang i salongen om bord på Fram under ekspedisjonen til Antarktis i 1910, men hvor Amundsen har fått de fra vet vi ikke. Kurven i hjørnet er i dag tom, men flasken med furunålsbademiddel over toalettet er halvfull.

Det finnes ikke mange kilder som beskriver badeværelset, men i brev fra 1914 skriver Roald Amundsen til sin bror Leon Amundsen at han ønsker at det blir installert en ny vask og kran med både kaldt- og varmtvann. Jørgen Stubberud og hans brødre fikk oppdraget med å oppgradere og modernisere Uranienborg og blant annet ble en saltvannspumpe montert, slik at saltvann kunne trykkpumpes inn på badeværelset til Amundsens morgenbad.

Over badekaret finnes en av husets ringeklokker som var koblet til en sentral nede på kjøkkenet. Den som badet kunne dermed med et enkelt trykk tilkalle seg oppmerksomhet.

Nissene som i dag henger på badeværelset er her avbildet hengende i salongen om bord på Fram før avgang i 1910. Foto: Follo museum/ MiA.

Badeværelset i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Flere rom

Toalettværelse

Toalettværelse ligger i første etasje mellom gangen og trappehallen.

Rommet er utsmykket med bilder av netsilik-inuitter som Amundsen ble kjent med under Gjøa-ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen. På døren finnes et bilde av Manni, som renser fisk om bord på Gjøa. Manni ønsket å være med ekspedisjonen til Norge, men omkom sommeren 1906. På vindu ved servanten henger Kagoptinner og på toalettet hang tidligere et bilde av Onaller, bærende på sin sønn, i dag er dette bildet brutt ned av lys og vær.

Metallspeilet, håndkleholdere, kurv til brukte håndklær og børsteskap med børste tilhørte Roald Amundsen. Det eneste som er kommet til i senere tid er lappen på toalettsete som forteller at toalettet er tett og ikke må benyttes.

Toalettværelset i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Flere rom

Trappehall

I trappehallen finnes gjenstander fra flere ekspedisjoner og inngang til ulike rom. Under trappen ligger sleden fra Fram-ekspedisjonen og trugene som Lincoln Ellsworth brukte på Norge-ekspedisjonen.

I første etasje ledes du inn til kjøkkenet, den blå stuen, stuen, yttergangen og toalettværelset. På noen av dørene finnes glassvinduer av netsilik-inuittene Amundsen ble kjent med under Gjøa-ekspedisjonen.

På øverste sats i trappen ligger reisekofferten til Amundsen og i taket finnes en glassrute med bemalt fotografi av Gjøa under starten på ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen. Her oppe finnes også dører inn til barneværelset og arbeidsrommet.

Trappehallen i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom

Gang

Dette er yttergangen ved inngangsdøren fra østsiden av huset. Dette var til daglig hovedinngangen og her vokter Ugpi døren til trappehallen med sin pil og bue.


Ugpi ble kalt Uglen av mannskapet på Gjøa. Uglen var en dyktig jeger på rundt 30 år og gjorde mye arbeid for mannskapet på Gjøa. Amundsen stolte fullt og helt på han og beskrev han som en mann med et ærlig og åpent blikk. «Der var noget alvorlig, næsten drømmende ved ham». Uglen var gift med den mye yngre Kabloka som bergtok mannskapet med sitt barnslige og uskyldige vesen.

Gangen i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Flere rom

Stue

Stuen er full av ulike historier fra Amundsens liv. I taket henger en modell av Dornier Wal flybåten som Amundsen fikk av Dornier-fabrikken før ekspedisjonen i 1925. Ved ovnen står en stein Amundsen plukket med seg fra Bettytoppen i Antarktis, og på veggene henger malerier og bilder fra både ekspedisjoner og privatliv.

Lenestolene og sofaen kommer fra Amundsens barndomshjem. Det samme gjør den store klokken og pianoet. Det vites ikke hvilke av notene på pianoet Amundsen foretrakk, men enkelte kilder hevder at han både kunne og likte å spille når han var hjemme. Pianoet var også om bord på polarskipet Fram under ekspedisjonen til Antarktis i 1910.

Det har vært gjort flere forandringer i dette rommet gjennom årene, både tapet og ovn har vært skiftet ut siden Amundsen flyttet inn i 1908.

Stuen i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom

Spisestue

Spisestuen ligger mellom stuen og kjøkkenet og har gjennomgått forandringer etter at Amundsen forsvant i 1928. Både teppet og tapetet er lagt på i senere tid, men det originale finnes ennå under.

I spisestuen står ennå en del sølvtøy, blant annet det Elizabeth «Bess» Magids, Roald Amundsens siste kjæreste, fikk etter hun kom fra Alaska til Uranienborg sommeren 1928.

I skatollet står det også karafler og en plett med syltetøyoppsats som kommer fra Amundsens barndomshjem, og i skuffene ligger det flere blondeduker med ukjent opphav.

I dag står et sett med Amundsens servise utstilt i spisestuen. Resten av serviset er i privat eie, men dette settet ble satt frem da huset ble museum i 1934. Både tallerkener og kopper har bokstavene RA skrevet i gullskrift.

I følge Amundsens gode venn, Lincoln Ellsworth, bestod den øverste delen av spisebordet til Amundsen «av den lange marmorplaten han hadde brukt nordpå, da han tok de observasjoner som gjorde det mulig å bestemme hvor den magnetiske nordpol lå. En av folkene på Gjøa hadde i denne platen skåret ut et kart over de arktiske områder og navnene på alle ombord».📜 Amundsen ga senere platen til Ellsworth, i dag er den en del av samlingen ved Frammuseet i Oslo.

Døren leder inn til kjøkkenet og åpningen med de røde gardinene inn til stuen.

Spisestuen i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Relaterte ressurser

Flere rom

Omklednings­værelse

Omkledningsværelset ligger i andre etasje, mellom arbeidsrommet, soverommet og baderommet. Tapetet er fargerikt. Det finnes tre store speil i rommet og en liten balkong ut mot syd. Her kunne Amundsen kle seg, vaske seg og pusse tennene. I skapet under vasken ligger ennå en tannbørste, flasker, salver og pastiller.

Omkledningsværelset ble modernisert av Jørgen Stubberud etter Fram-ekspedisjonen, frem til da hadde det ikke vært noen vegg mellom dette rommet og soverommet.

I dag finnes ikke mange klesplagg igjen, men på et stativ ved servanten henger det seks skjortesnipper og på skapet ligger en flosshatt og en bowlerhatt.

Som i flere rom er det også her en ringeklokke som var koblet til sentralen nede ved inngangspartiet på kjøkkenet. På den måten kunne Amundsen tilkalle assistanse på en lettvint måte.

Rommet har dører til badeværelset, soverommet og inn til arbeidsrommet.

Omkledningsværelset i utvidet virkelighet (AR)

Har du ikke Sketchfab?
Last ned appen

Flere rom