Postkort, 1924

I et forsøk på å skape inntekter til den planlagte flyekspedisjonen i 1924 inngikk Roald Amundsen, etter initiativ fra Haakon Hammer, et samarbeid om å selge en serie med spesiallagde postkort som skulle bringes med på ferden og senere sendes til deres respektive mottakere.

De første kortene ble sluppet i USA i desember 1923 og kunne kjøpes ved Economist Stamp Company i New York, ved varehusene til John Wanamaker og Gimbel Brothers i New York og i Gimbel Brothers varehus i Milwaukee og Philadelphia.

I løpet av de første månedene av 1924 ble det solgt mer enn 10 000 kort, senere steg tallet til 15 000. Men av flere grunner ble ekspedisjonen aldri realisert dette året. Postkortene ble derfor lagret et år, til Amundsen klarte å få på plass en ekspedisjon i 1925. Etter planen skulle kortene vært om bord på de to Dornier Wal-flybåtene, N 24 og N 25, som Amundsen og mannskapet skulle fly nordover fra Ny-Ålesund (Spitsbergen), men for å spare vekt ble den 50 kilo tunge sekken med postkort aldri tatt med, men istedenfor satt igjen i Ny-Ålesund. Her ble de poststemplet «Kings Bay 18 June 25» og sendt til de respektive mottakere.

Enkelte polkort ble også medbrakt på Norge-ekspedisjonen i 1926 på ferden over Polhavet.

Ennå finnes flere ubrukte kort hjemme hos Amundsen. Foto: Follo museum, MiA
Bakside. Foto: Follo museum, MiA