To lags ullundertøy gitt av Norske Trikotagefabrikanters Forening. Innerst bar de en tynn ulltrøye og benklær av samme stoff. Utenpå et tykkere lag med ull på beina og en islandsk ulltrøye. Deretter et lag lange benklær og en busserull med hette sydd av vindtøy. Busserullen var sydd av Martin Rønne, vindtøy gitt i gave av A/S William Schmidt, Oslo.
Sigarrøyking i ullklær etter tilbakekomsten til Ny-Ålesund. Omdal, Feucht og Ellsworth bærer islandsgenseren ytterst. Foto: Norsk Polarinstitutt / Nasjonalbiblioteket
Flyantrekket
Jakke og bukse av tynt skinn og kamelhårsfôr. Skinnklærne var gitt av sportsfirmaet S. Adam, Berlin.
Utenpå bar de en selskinnsanorakk.
På hodet en skinnfôret flyverlue.
Rundt halsen et stort ullskjerf.
På hendene hadde de votter av dobbelt saueskinn med ull inni og utvendig, over det et sett vindvotter som gikk opp til albuen.
Briller: Et par med klart glass, i tillegg et par maskebriller, solbriller og en ansiktsmaske.
Fra venstre: Riiser-Larsen i skinnjakke, lange gummistøvler og flyverlue. Ellsworth i selskinnsanorakk. Dietrichson i jakke med kamelhårsfôr, kamikker og flyverlue. Foran til høyre står reserveflyver Emil Horgen. Foto: Norsk Polarinstitutt / Nasjonalbiblioteket
Benklær:
Her fantes flere alternativer. Amundsen, Omdal og Feucht foretrakk filtstøvler med et par tynne strømper, utenpå dette trakk de seilduksstøvler fylt med sennegress. Ellsworth og Dietrichson tok korte kamikker, mens Riiser-Larsen tok lange gummistøvler. I tillegg brakte de med seg skistøvler til en eventuell ferd over isen.
En oversikt over ekspedisjonens forskjellige støvler og sko. Foto: Norsk Polarinstitutt / Nasjonalbiblioteket
Kilde:
Amundsen, Roald: «Gjennem luften til 88° nord», 1925 📜
Roald Amundsens utstyrsliste for polflyvingen. Et notat fra dagboken fra ekspedisjonen.📜