Olav V

Norsk kronprins og konge

Født: 1903, Appleton House, Norfolk, England
Død: 1991, Oslo, Norge

Opprinnelig døpt Alexander Edward Christian Frederik og var prins av Danmark frem til 1905, da hans foreldre ble konge og dronning av Norge. Fra da fikk han tittelen kronprins av Norge og navnet Olav.

Den 2. juni 1910, noen dager før avreisen med Fram, kom kong Haakon og dronning Maud om bord i polarskipet i Kristiania. Med seg hadde de gaver, både et sølvkrus og signerte portrettfotografier av både kongen, dronningen og kronprins Olav. Fotografiene av kongen og dronningen fulgte Amundsen på flere ekspedisjoner. De hang både om bord på FramMaud og i luftskipet Norge på ferden over Polhavet, før de til slutt ble hengt opp på veggen sammen med fotografiet av kronprins Olav i den blå stuen hjemme hos Amundsen.

Det signerte fotografiet av kronprins Olav som Amundsen fikk i 1910. Foto: Follo museum, MiA

Da luftskipet Norge ankom Pulham, England i april 1926, på sin vei fra Italia til Svalbard, møtte kronprins Olav opp for å bivåne mellomlandingen. Roald Amundsen var ikke om bord, men det var blant annet hans nevø Gustav Amundsen.

Kronprins Olav (til venstre) følger med på luftskipet Norges ankomst til Pulham, England 11. april 1926. Foto: Norsk Polarinstitutt / Nasjonalbiblioteket

Kronprins Olav ble konge av Norge i 1957, da hans far døde. I 1972 var kong Olav på Svartskog for å avduke statuen som ble reist til minne om Roald Amundsen i anledning 100-årsmarkeringen av Amundsens fødsel.

Kilder:

Store norske leksikon: Olav 5

Kongehuset.no: Kong Olav V