Dronning Maud

Dronning

Født: 1869, Marlborough House, London, England
Død: 1938, The London Clinic, London, England

Dronning Maud var Norges dronning fra 1905 til hun døde i 1938.

Hun var opprinnelig en engelsk prinsesse og svært glad i fedrelandet sitt, men var også opptatt av at hennes sønn, kronprins Olav, ble en «norsk» gutt, og engasjerte seg i hans oppdragelse. Dronning Maud var svært glad i friluftsliv, blant annet skigåing, etter å ha fått en innføring av Fridtjof Nansen, som var en nær venn av kongefamilien.

Den 2. juni 1910, noen dager før avreisen med Fram, kom kong Haakon og dronning Maud om bord i polarskipet i Kristiania. Med seg hadde de gaver, både et sølvkrus og tre signerte portrettfotografier. Fotografiene fulgte Amundsen på flere ekspedisjoner. De hang både om bord på FramMaud og i luftskipet Norge på ferden over Polhavet, før de til slutt ble hengt opp på veggen i den blå stuen hjemme hos Amundsen.

Mannskapet på Fram står i ring rundt dronning Maud under kongeparets besøk om bord i 1910. Foto: Follo museum, MiA

Amundsen oppkalte flere ting etter dronningen. Under sledeferden til Sydpolen i 1911 fikk en fjellkjede navnet Dronning Mauds Fjeldkjæder, og da Amundsen ønsket å kalle sitt nye polarskip opp etter dronningen, fikk han hennes tillatelse til å kalle skipet sitt Maud.

Da Amundsen returnerte fra Maud-ekspedisjonen i 1922, hadde han med en samling rosenmåker til dronning Maud, som ennå finnes i De kongelige samlinger.

Kongefamilien i Framheim. På veggen til venstre, over de to norske flaggene, hang portretter av kongefamilien som var klippet ut av en illustrert avis og limt på blå papp. Foto: Norsk Polarinstitutt / Nasjonalbiblioteket

Dronning Maud viste også et sterkt engasjement for de etterlatte etter Robert Falcon Scotts sydpolsekspedisjon. Hun brevvekslet med Scotts enke i flere år og fylte flere album med avisutklipp om Scotts ekspedisjon.

Kilder:

Store norske leksikon: Maud
Kongehuset: Dronning Maud
Arvid Møller: Dronning Maud – et portrett